Marknadsnougat på klassiskt vis – här har du receptet

recept marknadsnougat

Marknadsnougat är gott så det vill jag inte riskera att göra för lite av…  Vet du? Jag dubblar satsen. Ja, så gör jag! Typ fem minuter in i julgodisbaket ångrar jag mig och faktiskt blir ångern ännu påtagligare dagen efter. Gud, vad mycket marknadsgodis! Tre plåtburkar fulla. En sats marknadsnougat hade räckt gott och väl för mig och Christoffer, även till de två olika julborden som vi ska ha med oss julgodis till.

marknadsnougat recept

Men nu står jag alltså här med massor av julgodiset i fråga och som skrivet, marknadsnougat är gott, om än en aning sockrigt. Det här är ett godis jag gillat sedan barnsben och som jag brukat köpa på marknaden. Äter dock vegankost sedan ett antal år tillbaka, så inför julgodisbaket veganiserade jag receptet. Det var busenkelt: bytte ut smöret mot mjölkfritt margarin. Bara en pyttedetalj, så receptet är liksom på klassiskt vis.

Recept på marknadsnougat

Hur gör du då marknadsnougat, alltså en enkel sats som ger cirka fyra portioner?

Ingredienser

  • 125 g (mjölkfritt) margarin eller smör
  • 6 dl strösocker
  • 2 dl vatten
  • 6 ½ dl vetemjöl
  • 4 dl florsocker
  • 1 dl kakao

Instruktioner

  1. Smält margarinet, strösockret och vattnet i en kastrull och låt smeten koka i två minuter.
  2. Sikta ner och blanda vetemjölet, florsockret och kakaon i en bunke.
  3. Häll ner den varma smeten i bunken med mjölblandningen och rör om med riktiga krafttag. Smeten stelnar fort, nästan som fudge.
  4. Lägg bakplåtspapper på en bakplåt och bred ut smeten över pappret så tjockt som du vill ha din marknadsnougat.
  5. Låt godiset svalna, ställ det exempelvis svalt på balkongen eller i kylskåpet.
  6. Skär lagom stora bitar av det – och nu så har du gjort marknadsnougat.
recept marknadsgodis

Ät på, men kom ihåg att detta julgodis är mäktigt och att du lätt blir illamående av det. Jag skriver av egen erfarenhet-ish. Jag tycker marknadsnougaten är allra godast när den precis tagits ur kylen.