Så hittar och lagar du billig mat när allt blir dyrare

inlägget innehåller reklam genom annonslänkar för Matsmart

Billig mat…? Ärligt har jag aldrig tittat på matpriser. Förrän nu. En önskan om ändrad livsstil och den pågående inflationen har fått mig att bli medvetnare. När hösten och vardagen knackar på är det så dags för mig att ta tag i matkonsumtionen, och detta genom att köpa och laga billigare mat.

tomat säsong billig mat
Jag älskar tomater av alla former och slag. När jag har möjlighet brukar jag blanda olika sorters tomater för en ännu fylligare smak.

Jag kan inte riktigt komma över senvårens stora chock: Tomaterna kostade över 80 kronor kilot. Det. Är. Galet. Jag äter ett antal kilo tomater i veckan, det är liksom min basföda. Men plötsligt kände jag att jag måste strama åt. Kan ju inte betala en hundring eller så varje gång jag ska göra tomatsås.

Under sommaren har kilopriset varit rimligare igen. Cirka 30 kronor. Detta har fått mig att inse värdet i att äta säsongsbaserad mat… och det leder mig vidare till inläggets första tips för att köpa och laga billig mat…

Anpassa inköpen efter säsongen för att få billigare mat

Framför allt frukt och grönt är som billigast när det köps utifrån den rådande säsongen. Om det är säsong för tomater, som exempel, blir också tomaterna billigare. Vanligen. För att ta till vara denna möjlighet till billig och nyttig mat kan man köpa på sig mängder när den är som mest prisvärd, tillreda den och frysa den inför kargare tider. Jag planerar att frosta av frysen, köpa massor av tomater och göra tomatsås som jag kan plocka fram i höst och vinter.

Köp billig mat online – och minska dessutom matsvinnet

Jag kan inte vara den enda som brukar surfa in till Matsmart för att se vilka matkampanjer de har för tillfället. Eller? Matsmart tar in stora partier av mat som ingen annan vill ha, mat som leverantörerna planerar att göra sig av med och som därför säljs BILLIGT. Det kan vara utgången men fullt ätbar mat, oftast rör det sig dock om produkter som inte längre ska säljas alternativt om överskottspartier av livsmedel.

recept på potatisgryta med smak av tomat och dill
Den här potatisgrytan är enkel och billig. Matsmart brukar sälja krossade och passerade tomater, ingredienser i grytan, billigt.

I stället för att kasta den fullt tjänliga maten, som annars görs, kan alltså konsumenter handla den billigt via Matsmart. Därmed minskar svinnet, vilket innebär en win-win-situation eftersom det är bra för plånboken och miljön. I dagarna såg jag att Matsmart exempelvis säljer 5 paket pasta för 40 kronor. Det var olika sorters pasta, fusilli och penne, i paket om 400 gram styck. Billigt som bara den!

Få tips på billiga livsmedel vecka för vecka.

Planera matinköpen genom veckomatsedel för billig mat

Om det är något jag och Christoffer är urusla på är det att planera matinköpen genom att bland annat göra veckomatsedel. Vi har båda länge varit överens om att vi spontanshoppar på tok för mycket mat. Och då inte minst godis och glass. För att över huvud taget kunna köpa och laga billig mat måste vi därför bli bättre på att planera. Så går tankarna nu och det är därför jag skriver det här blogginlägget från första början.

Jag tror att man vinner mycket på en bättre matplanering, och alltså inte bara billigare mat. Personligen föredrar jag hemlagad mat, då jag tycker den är godare. Jag behöver också ha en viss kontroll över matlagningen, då jag äter vegansk kost och måste få i mig alla näringsämnen (vilket jag inte alltid får). Dessutom är det ganska vilsamt att laga maten själv, matlagning är lite av en hjärnpaus för mig som sitter vid skärmen hela dagarna.

Inspireras av matinspiration på Portionen under tian

Vilken fantastisk tillgång Portionen under tian är! Jag tänker på både böckerna och webbplatsen. Portionen under tian hjälper till att planera plånboksvänliga veckomatsedlar genom att erbjuda massor av gratis recept på extremt billig mat.

portionen under tian bok
På bilden ser du omslaget till den första boken i Hanna Olvenmarks serie Portionen under tian. Kokboken gavs ut av Ordfront förlag 2018.

Där finns många bra tips för mig som är vegan, men konceptet innehåller även mycket för den som äter kött, fisk och fågel. Om man tar del av de månadsvisa veckoplaneringarna behöver man knappt planera något själv, och får såväl god som nyttig mat.

Läs vidare på Undertian.se.

Baka eget bröd och laga egen frukost för billigare mat

Det är inte bara matlagningen som kan lätta på månadskostnaderna, även att baka eget bröd och laga egen frukost såsom egen granola kan minska kostnaderna rejält. Bröd är en favorit i många hushåll, men är inte alltid så billigt att köpa. Varken bageri- eller butiksbröd.

Genom att baka brödet själv har man något gott på frukostbordet och till mellanmålet, samtidigt som man kan spara hundralappar varje månad. Sedan är ju hembakat bröd tusen gånger godare än köpevarianterna. Just sayin’.

Baka bröd och göra granola står på min lista över höstens första projekt.

Plocka bär, svampar och växter i naturens skafferi

Naturens skafferi, vilken grej! Jag håller på att lära mig mer om bär, svampar och växter som man kan plocka i naturen och förundras över allt ätbart som väntar på mig. Det är en del av mitt relativt nyupptäckta naturintresse, särskilt det här med att plocka bär.

plocka björnbär billig mat
I hemmasnåren plockar jag en skål björnbär ganska snabbt och då är jag ändå saktfärdig.

Jag har cirka tio minuters promenad till de bästa björnbärs- och hallonsnåren, så det är bara till att hoppa i stövlarna och spatsera dit med en skål i näven. Lagom motion och gratis mat i ett!

Handla billig mat när butikerna har olika kampanjer

Jag har ju redan lyft fram Matsmart som ett ypperligt exempel på att handla billig mat. Även de vanliga livsmedelsbutikerna kan ha kampanjer, och då är det bra att passa på att fylla skafferiet. Numera försöker jag och Christoffer handla kaffe när det är som billigast. Det gör inget att ha ett litet lager hemma, för kaffe är något som går åt och som just nu är dyrare än vad jag kan komma ihåg att det någonsin varit.

Laga storkok och spara det som blir över i lunchlåda

Jag äter inte alls mycket hämtmat, och inte heller lunchar jag ute särskilt ofta. Jag föredrar att äta hemlagat hemma, som jag redan hintat i inlägget. Christoffer äter en del ute, men jag tycker nog ändå att vårt största problem är vårt spontanhandlande. Det om något ger dyr mat. Likväl är jag öppen för att göra mer storkok och för att frysa in det som blir över i lådor. Ett av standardtipsen för billig mat är att skära ner på uteluncherna och att i stället ta med en lunchlåda.

Det här var ett helt lass tips för att köpa och laga billig mat. Här kan du läsa mina andra matinlägg.