Tre sorters kolor – ett och samma recept på kola

Söker du efter recept på kola? Då har du hittat rätt.

Chokladkola, lakritskola och smörkola, det är tre sorters kola det och jag har gjort dem alla som en del av årets julgodis. Jag älskar kola, däremot äter jag det inte jätteofta. Finns nämligen få veganska kolor och därför måste jag fixa själv. Det är ju lite jobb med det, liksom.

Men i år har jag varit ganska nyfiken på hur Plantis nya kokbara (matlagnings)grädde fungerar i kolasmet… Ganska bra, tycker jag allt. Den ger dock en viss bismak av havre, havrebas som den har. Särskilt i smörkolan, i denna når bourbonvaniljen inte riktigt fram. I chokladkolan och lakritskolan känns havrebismaken inte av alls.

Jag har utgått från ett helt vanligt recept på kola när jag gjort alla tre smakerna, tyckte det var lättast så. Kakaopulver, lakritspulver och vaniljsocker med äkta vanilj har varit smaksättare den här gången. Givetvis var och en för sig.

Recept på kola

Vegansk eller ovegansk, hur gör du kola?

Ingredienser

  • 100 g margarin eller smör
    för att göra kolan vegansk kan du använda Milda mjölkfritt
  • 3 dl strösocker
  • 2 dl grädde
    för att göra kolan vegansk kan du använda Planti Cooking Original med havrebas
  • 1 dl ljus sirap
  • valfri smaksättare
    se förslagen längre ner i blogginlägget

Instruktioner

  1. Smält margarinet eller smöret i en tjockbottnad kastrull.
  2. Tillsätt resten av ingredienserna, inklusive din smaksättare.  
  3. Koka upp och låt koka tills kolasmeten slutligen klarar kulprovet. Beroende på vilken kastrull du använder kan koktiden pendla från 15 till 30 minuter.
  4. Lägg ett bakplåtspapper på en bakplåt och häll smeten över pappret. Den breder ut sig själv bra.
  5. Låt smeten stelna till en härligt seg kola.

3 sorters kolor

Hur – och inte minst med vad – smaksätter du kolasmeten?

1. Recept på chokladkola

Se receptet med ingredienser och instruktioner här ovanför. Smaksätt kolasmeten med 2 msk kakao och 1 tsk vaniljsocker för att göra en underbart god chokladkola. Jag använder vanlig ögonkakao och bourbonvaniljsocker.  

2. Recept på lakritskola

Se receptet med ingredienser och instruktioner här ovanför. Smaksätt kolasmeten med 2 msk lakritspulver. Kung Markattas lakritspulver är en personlig favorit. Det innehåller 100 procent lakrits och har en oväntad touch av sötlakrits.

3. Recept på smörkola

Se receptet med ingredienser och instruktioner här ovanför. Smörkola smaksätts enbart med 2 msk vaniljsocker. Som jag redan nämnt använder jag helst ett vaniljsocker med bourbonvanilj och/eller äkta vanilj.

Så här enkelt gör du kulprovet

När jag gjorde de tre kolasorterna var jag tvungen att ta till kulprovet. Har ingen termometer hemma och kunde alltså inte uppmäta temperaturen i smeten till de rekommenderade 125 graderna.

Att göra kulprovet är enkelt. Du fyller ett glas med kallt vatten och häller lite, lite kolasmet i det. Om du kan forma smeten till en kula med hjälp av fingrarna är kolan klar. Annars behöver den koka ytterligare en stund.

Det här var tips på tre sorters kolor – chokladkola, lakritskola samt smörkola – och hur du gör dem som vanligt eller veganskt. Läs recepten noga och sätt sedan i gång med julgodisbaket.  

Se min receptsamling för ännu fler tips på julgodis, du kommer till den genom att klicka på länken.