10 sorters klossar du kan skapa och lära med

Inlägget innehåller reklam genom annonslänkar till Amazon

Klossar kan väl ändå räknas till de bästa leksakerna? Ta legoklossar som exempel: Hur många fantastiska saker har man inte skapat och lärt sig tack vare dem? Med program som Lego Masters har nya inspirationsvägar öppnats och det känns som att byggklossar är föremål för mer kreativitet än någonsin.

10 sorters klossar du kan leka och lära med
Bild: © Maria17 via iStockphoto.com

Personligen gillar jag leksaker som man kan använda på olika sätt. Kanske därför som jag även uppskattar kaplastavar så mycket. Jag lekte med både Lego och Kapla för över 30 år sedan. Barn av i dag leker fortfarande med dem. Då har man lyckats som leksakskreatör, tycker jag.

Jag har tänkt skriva ett blogginlägg med tips på klossar länge. Nu gör jag slag i saken. Inspireras av följande 10 sorters klossar som barnen kan skapa och lära med:

1. Lego

lego klossar

Legos byggsatser är fantastiskt fina. Har du sett deras blombuketter eller sevärdheter? Allra roligast är dock en typisk legolåda med innehåll som låter dig bygga nästan vad som helst i regnbågens färger. Legoklossarnas enorma styrka är att man kan bygga allt från hus till gubbar. På Lego Masters får man till och med inspiration till att skapa fullt funktionsdugliga hattar. Inspireras till att bygga med Lego.

2. Kapla

kapla klossar

Kapla är långsmala träklossar som man kan bygga oväntat många saker med. Att bygga på höjden brukar vara en uppskattad aktivitet. Hur högt kan man bygga innan kaplatornet rasar samman eller kan man bygga ett torn som är högre än sig själv? Inspireras till att bygga med Kapla.

3. Plus Plus

plus plus klossar

Plus Plus är en annan favoritkloss. Precis som Lego finns Plus Plus i alla tänkbara färger och man kan skapa två- eller tredimensionella saker med dem. Dessa klossar påminner mycket om pusselbitar i utseendet – men de är antagligen smartare än en pusselbit. Inspireras till att bygga med Plus Plus.

4. Clics

clics klossar

Clics har en del likheter med Lego och Plus Plus men är något annorlunda konstruerade. Du kan bygga djur och bilar – egentligen allt mellan himmel och jord – med dem. Eftersom klossarna är ganska stora är det enkelt att greppa tag i dem. När jag jobbade på fritids var detta uppskattade leksaker. Barnen kunde skapa på i timmar. Inspireras till att bygga med Clics.

5. Stick-O

bygga med stick o klossar

Stick-O är magnetiska klossar i roliga färger och former. Tack vare deras smarta form och funktion är de pedagogiska leksaker som kan hjälpa till att öva motoriken. Då byggklossarna är stora passar de bra till de något yngre barnen. Här har du ett kul sätt att upptäcka världen! Inspireras till att bygga med Stick-O.

6. Spaghetteez

spaghetteez klossar

Har du hört talas om Spaghetteez? Inte? Då ska du få tips om något nytt. Dessa byggklossar påminner om piprensare på så vis att de är långa, smala och böjliga pinnar. Men de är designade i ett tåligare material än så. Förutom att kunna böja och vrida på klossarna kan du haka fast dem i varandra så att du kan skapa allt från smycken till figurer. Inspireras till att bygga med Spaghetteez.

7. Smartmax

smartmax byggklossar

Även Smartmax är magnetiska klossar som kan användas av de yngre barnen just för att de är rejäla, tåliga och kan bitas på utan risk att de sväljs. Färgerna på klossarna matchar typ regnbågens och man kan skapa åt alla tänkbara håll. Det går att komplettera med figurer såsom bondgårdsdjur. Inspireras till att bygga med Smartmax.

8. PlayMais

bygga med playmais klossar

Kan man bygga med majspuffar? Jajamensan! Jag finner inga ord för att beskriva hur coola jag tycker att PlayMais organiska klossar är. Med lite fukt på fingrarna kan du enkelt klistra ihop puffarna. Inspireras till att bygga med PlayMais.  

9. Magna-Tiles

bygga med magna tiles klossar

Magna-Tiles är magnetiska klossar men till skillnad från exempelvis Smartmax är dessa byggklossar platta. Med detta skrivet är det platta formatet inte begränsande, för du kan bygga riktigt coolt på både bredden och höjden. De vackra färgerna på brickorna bjuder in till utforskande. Inspireras till att bygga med Magna-Tiles.

10. Mega Bloks

bygga med mega bloks klossar fisher price

Mega Bloks från Fisher-Price är snäppet större än Lego Duplo men fungerar ungefär på samma sätt som den klassiska legoklossen. Byggklossarna har stora piggar i stället för små sådana och de passar bra för unga byggare. Inspireras till att bygga med Mega Bloks.

Vad kan man få ut av att bygga med klossar?

Så vad kan du få ut av att bygga med klossar? Förutom att leksakerna stimulerar till kreativitet och upptäckande kan de stärka motoriken och problemlösningsförmågan. När man skapar något – antingen från grunden eller från en ritning – får man också den underbara känslan av att åstadkomma något. Just denna specifika känsla är ett av skälen till att jag själv kreerar saker. Självförtroendeboost varje dag, typ!

tips för att bygga med klossar
Bild: © Maria17 via iStockphoto.com

Att bygga med klossar är så mycket mer än själva byggandet. Det är att räkna, pyssla och att se. Det är att mäta. Det är att planera från början till slut. Listan över vad skapande med byggklossar kan ge kan göras lång. Man får ju inte glömma det viktigaste: Att det faktiskt är roligt att leka med klossarna. Jag har försökt få med olika sorters klossar i det här blogginlägget, för olika former ger olika möjligheter.

Sammanfattningsvis – 10 klossar att bygga med

Nedanför listas de 10 klossar jag lyft i inlägget – se här:

  1. Lego
  2. Kapla
  3. Plus Plus
  4. Clics
  5. Stick-O
  6. Spaghetteez
  7. Smartmax
  8. PlayMais
  9. Magna-Tiles
  10. Mega Bloks

Har du kanske redan provat någon eller några av klossarna i listan?