Så gör du för att optimera ett blogginlägg med sökord

Att optimera blogginlägg med sökord är en av mina absolut vardagligaste arbetssysslor. Jag inte bara sökoptimerar inlägg, även optimering av artiklar i form av guider och listor hör till min vardag. Du kan läsa mer om vad jag gör via denna länk.

så gör du för att optimera ett blogginlägg med sökord
Ett av skälen till att jag håller med på SEO och bloggande är för att jag vill få mer tid över till mina kreativa intressen. Jag älskar att vara ute och fota och att sedan skriva om mina naturromantiska upplevelser.

En del vill få det att låta som att det här med SEO inte är så svårt alls. Jag håller så klart inte med om detta. Om det hade varit enkelt hade jag antagligen inte ägnat de 10 senaste åren åt att utveckla mina färdigheter inom det. SEO eller sökoptimering kräver faktiskt en hel del kunskaper, kunskaper som dessutom ändras med tiden. Den som har hyfsad koll får snabbt ett försprång och gör att hobbybloggar hamnar långt ner i sökträffarna på exempelvis Google.

Samtidigt finns det en del enkla knep för att optimera inlägg och därmed få fler läsare till bloggen. Det är dessa knep som jag ska dela med mig av här. Använd dem i sin helhet eller delar av dem och bygg successivt på med kunskap. Eller skippa allt vad SEO heter!  Efter att ha läst det här blogginlägget om sökoptimering av texter vet du i alla fall vad du väljer bort när du känner nej inför SEO-anpassning av blogginlägg. Häng med!

Vad är sökord för något?

Enkelt förklarat innebär sökord sådana ord du skriver in i sökmotorerna – exempelvis i Google – när du ska göra en sökning. Dessa ord skriver du in för att du vill få information om ett specifikt ämne. Sökmotorerna är känsliga för människors sökbeteende och det medför att du själv måste sätta dig in i beteendet för att kunna skapa innehåll som lockar läsare och därmed sökmotorer. Att förstå hur sökord används är ett första steg i att optimera ett blogginlägg.

Hitta rätt sökord för blogginlägget

Hur i allsindar ska du kunna veta vilka specifika ord andra söker på? Jo, den här biten är faktiskt ganska enkel. Du kan använda ett gratis verktyg för att få fram sökord, en så kallad sökordsgenerator. Ahrefs har just ett sådant, men det finns många, många fler online. På gott och ont sammanställs alltså sökbeteendet i form av statistik. Testa att söka på ett ord i ett av gratisverktygen så kommer du få upp en uppskattning av hur många sökningar som görs på frasen, liksom på ord som kan kopplas till den, varje månad. 

Hur använder du dessa ord?

När du har använt ett verktyg för att få fram passande sökord inför det inlägg du ska skriva gäller det att tänka till: Hur kan du på bästa sätt få med orden i texten? Det finns hur avancerade tricks som helst för detta men även genvägar som kan ge bra resultat.

Fördela orden i inläggets delar

När jag vill göra det enkelt för mig brukar jag använda sökordet i huvudrubriken (H1), den första meningen i inlägget samt i den första underrubriken (H2). Utöver detta brukar jag upprepa sökordet lagom mycket, med vilket jag menar en upprepning med cirka 150 ords mellanrum. Om jag använder flera underrubriker har jag med sökordet i ungefär hälften av dem. Låt helt enkelt sökordet förekomma i början, mitten och i slutet av inlägget.

Använd sökord som en röd tråd

Det här med att ha en röd tråd i blogginlägget är viktigt eftersom det gör texten lättare att läsa och troligare ger läsaren den information hen sökt efter. Sökordet bör löpa som just en röd tråd genom hela texten. Om du använder ett sökord på detta sätt är du på god väg att optimera ett blogginlägg. Därefter kan du lägga till fler och fler bitar såsom att varva flera sökord och att optimera bilder med rätt ord.

Kan du använda flera sökord?

Så länge du håller dig till ämnet och ser till att skriva ett läsligt inlägg kan du använda flera olika sökord och sökfraser. Du kan bland annat varva sådana fraser som innehåller ett och flera ord.

Optimera med hjälp av long tails

Om du får upp statistik över en fras som innehåller två eller flera ord har du hittat en så kallad long tail. Vill du få fler läsare snabbt? Då kan du använda dig av long tail-fraser. På grund av att long tails ser ut som de gör kan texten upplevas som spammig, så det gäller att bruka dem med finess.

Använd synonymer och varianter

En rik text innehåller varianter av och synonymer till sökord. Av den anledningen är det inte heller dumt att optimera inlägget med olika fraser, det vill säga så länge du håller dig till saken. Klicka fram sökverktyget och se vilka spännande kombinationer av ord och fraser du kan hitta för att skriva ett bra blogginlägg som ger läsaren mervärde.

Vad bör du mer tänka på?

Om blogginlägget saknar en bra struktur och språk spelar det antagligen inte så stor roll att det är bra sökordsoptimerat. I längden vinner du på att kombinera optimering med omsorg om disposition och grammatik. Du måste egentligen inte krångla till meningarna. Det viktigaste är att texten är lättläst, att den har hög läsbarhet som det kallas på SEO-språk. Då kan enkla meningar vara att föredra.

Kanske ännu viktigare är det faktum att de personer som hittar till din blogg har kommit till den för att de sökt efter ett specifikt ämne. Om de klickar sig vidare till bloggen via exempelvis Google i hopp om att få svar på sin sökning och ditt inlägg inte besvarar frågan kommer de sannolikt klicka sig vidare till en annan blogg. Det här är ytterligare ett skäl till att faktiskt hålla dig till ämnet.   

Kan du sökordsoptimera bilder?

Ett bonustips för att optimera blogginlägg med sökord är att använda orden i bilderna. Du kan skriva in text i dem via bildredigeringsverktyget på exempelvis WordPress. Skriv en mening som inkluderar sökordet i bildens alt text.

Sammanfattning – optimera ett blogginlägg med sökord

Vet du? Nu börjar det bli överkurs. Syftet med det här blogginlägget är att ge dig handfasta redskap för att enkelt kunna börja optimera dina inlägg, så jag kommer sammanfatta hur du kan göra här nedanför och därefter sätta punkt för den här guiden:

  1. Välj ett ämne att blogga om
  2. Klicka dig fram till ett gratis sökordsverktyg
  3. Skriv in ämnet i verktyget
  4. Kolla i listan över sökordresultat
  5. Välj ett sökord som passar
  6. Använd sökordet med jämna mellanrum
  7. Skriv det i textens början, mitt och slut
  8. Inkludera även sökordet i inläggets rubriker
  9. Tänk på språket och strukturen i inlägget
  10. Låt en röd tråd löpa genom hela texten

Lycka till med ditt nästa blogginlägg! Det kommer bli grymt.