Ahrefs gratis verktyg för att göra sökordsresearch

Du kan aldrig gissa vad jag gör typ varje arbetsdag! Jag menar förutom att skriva och så.

Till vardags jobbar jag med sökmotoroptimering och jag försöker inte minst raffinera metoderna, så att även mina seo-texter blir bra texter. Personliga, spänstiga, och så vidare, och så vidare.

Men framför allt jobbar jag med att leta upp de perfekta sökorden att skriva om.

Sökordsresearch är en jätte-jätteviktig del av skrivande för webben. Så detta sitter jag alltså med i stort sett varje dag. Jag hämtar inspiration i researchen och även kraft att orka genomföra en del av de galnare skrivprojekten.

När jag skriver in ”familjen bridgerton” i Ahrefs gratis verktyg Keyword Generator och ser att det har 20 000 sökningar i månaden känns det plötsligt motiverat att lägga ner en eller två arbetsdagar på att skriva om ämnet. Jag vet att det kommer ge önskade resultat i längden.

göra sökordsresearch

Om jag så ”bara” får 1 procent av dessa 20 000 sökningar blir det 200 läsare av det enskilda inlägget i månaden. Tänk då om jag har 100 sådana blogginlägg! Det är så jag jobbar med mina bloggar, bland annat.

Den här metoden är enkel att anamma.

Att jag kan driva flera bloggar – och mer eller mindre tjäna pengar på dem – är absolut beroende av att jag har koll på seo-biten och förankrar mina idéer i det faktiska underlaget.

Av den anledningen är jag oerhört tacksam att verktyget Keyword Generator finns, och att det dessutom är gratis.

Jag skriver om det här för att jag vill dela med mig av en fantastisk lösning för oss bloggare och skribenter.

Rent krasst finns det många bloggar på svenska www, men i jämförelse med företagsbloggar drar de personliga bloggarna in ganska lite trafik. Det tycker jag är synd.

Gör sökordsresearch och håll dig till ämnet

Många av mina blogginlägg är skrivna utifrån ett givet tema, eller snarare sökord. Sökordet återkommer i huvudrubriken, i underrubrikerna och i själva löptexten. Det är bland annat så man skriver seo-texter.

Seo-texter driver i regel in mer trafik än planlösa texter. Det är ju inte säkert att målet är att få en massa bloggtrafik och/eller att tjäna pengar på bloggen, men om det är det vinner man på att sätta sig in i sökmotoroptimering. Åtminstone i grunderna.

Jag föreställer mig att många av oss bloggare skriver med en förhoppning om att bli lästa…

En bra början för att skriva en seo-text till bloggen – alltså ett blogginlägg med ett strategiskt tänk – är därför att först tänka ut ett ämne man är intresserad av.

Därefter kan man använda sökordsverktyget från Ahrefs direkt i webbläsaren: https://ahrefs.com/sv/keyword-generator Det här gör man genom att surfa in till det, välja ”Sweden” som marknad i rullistan och att skriva in ämnet.

Direkt får man upp huruvida andra söker på det eller inte och man får även upp olika sökvarianter på ordet. Man bör använda så många av varianterna i texten som möjligt.

Exempelvis görs 1 800 sökningar på ”familjen bridgerton säsong 2” i månaden, självklart har jag med detta i ett avsnitt i mitt blogginlägg om just Familjen Bridgerton.

Jag kommer berätta mer om så kallade long tails i ett annat blogginlägg, det är nämligen lite överkurs.

Bedöm sökordsunderlaget utifrån olika parametrar

I Ahrefs verktyg för sökordsresearch kan du bedöma underlaget utifrån tre olika parametrar:

 • KD (Keyword Difficulty)= hur svårt är det att få bloggtrafik på sökordet på en skala från 0 till 100? 0 är det enklaste och 100 är det svåraste. Ju svårare, desto större konkurrens har du. Du behöver då skriva ett längre blogginlägg om ämnet än dina konkurrenter och sannolikt även skriva inlägget lite, lite bättre än dem. På den svenska marknaden är konkurrensen om sökorden sällan särskilt hög.
 • Volym= hur många sökningar görs på sökordet i månaden?
 • Uppdaterad= när uppdaterades sökstatistiken senast?

Från att göra sökordsresearch till att skriva seo-texter, som du kanske märker är jag lite av en nörd på det här med sökmotoroptimering. Jag har också jobbat med det i sex sju år-ish, i vissa perioder ganska så intensivt.

Tycker det är roligt att reflektera kring och dela med mig av mina enklaste seo-tips för bloggare. Bloggvärlden har fortfarande en lång bit kvar inom seo, men det är inget som är omöjligt att lära sig. Tvärtom.

Jag har egentligen inga större mål med mitt seo-arbete än att sakta men säkert få mer och mer tid över för mina intressen, må det vara för skrivandet i sig eller för upptäckandet.

6 reaktioner på ”Ahrefs gratis verktyg för att göra sökordsresearch

 1. Alltså det här inlägget var så bra. Vill ju lära mig att sökmotoroptimera mina inlägg. Du har helt rätt i att man (läs jag) vill bli sedd och att inläggen läses av många. Jag skriver ju inte enbart för min egen skull liksom. I vilket fall får du det att låta så lätt, har tänkt att det tar lång tid att skriva på det här sättet men det behöver det ju inte alls göra. Tack för tipset.

  1. Det är mer en fråga om vana. När du har skrivit ett antal sökmotoroptimerade blogginlägg kommer du skriva så per automatik. Sökmotoroptimering i kombination med dina tränigsinlägg kommer gå super. 😀💪

   Du verkar gilla utmaningar så här kommer ett tips: På Hubspot finns gratis kurser inom seo och bloggande. Ta exempelvis en titt på följande kurser:

   – SEO Training Certification Course: https://academy.hubspot.com/courses/seo-training
   – How to Start a Blog and Create a Blogging Strategy for Your Business: https://academy.hubspot.com/courses/blogging-training

 2. Numera när jag jobbar heltid hinner jag inte arbeta fullt lika hårt med mina blogginlägg som jag gjorde innan och jag vet hur viktigt det är med rubriken i blogginlägget för att få klick på sina inlägg. Jag skrev ex ett blogginlägg om Lava Art sommaren 2020 och det får jag besökare på dagligen =D

  Bra inlägg detta var och ska titta på länkarna du visar

  1. Vet du, jag har många gånger tänkt på hur mycket (om)tanke som ligger bakom dina blogginlägg, allt från dina resinlägg till receptinlägg. 😀 Det är jätte-jätteskönt när ens gamla inlägg kan jobba så för en. Snyggt jobbat med ”Lava Art sommaren 2020”!

 3. Detta inlägg är så bra. Lärde mig väldigt mycket nytt. Visste inte att du jobbade med sökoptimering och det verkar vara ett jobba som passar dig som handen i handsken. Kan tänka mig att det är viktigt att hålla sig till ämnet. Ett väldigt viktigt inlägg som flera kan ha nytta av att läsa.

  1. Vad roligt att du tycker om inlägget och tipsen i det, det gör mig glad. Tack, snälla. Det fina med seo är att det gifter sig väldigt, väldigt bra med vårt bok- och filmintresse. Hur många som helst söker på bok- och filmtitlar i månaden. Med några små knep kan man driva in JÄTTEMYCKET trafik på ämnena och därmed även hitta nya bloggvänner, som delar intressena. Jag tycker själv det är roligt när jag söker på något jag är nyfiken på och sedan hittar en fantastisk källa till information.

Kommentarer är stängda.