Javisst råkar jag vara en (o)botlig perfektionist!

Att jag är perfektionist är något jag alltid varit lite stolt över, även om jag börjat förstå vad andra menar. Perfektionism kan vara osunt. Eller inte bara kan vara, den är det när den får styra.

Den blir definitivt osund när man inte vågar prova nya saker av rädsla för att man inte ska lyckas leverera så bra som man vill.

Den blir också förödande när man inte förmår skatta sin insats objektivt och därför pushar sig själv nästan över gränsen gång på gång.

jag råkar vara en perfektionist

Jag kan känna igen mig lite i det förra exemplet och desto mer i det andra. Jag piskar mig själv hårt och jag har inte alla gånger varit medveten om hur hårt.

Samtidigt som perfektionismen definitivt ger mig driv att bli bra på saker snabbt, gör den att jag inte ser hur långt jag kommit. Det är ju faktiskt ganska sorgligt.

Oförmågan att bekräfta min egen insats gör mig till ett lovligt byte för en girig marknad som frossar i oss som inte inser vårt värde som kreatörer, bland annat, bland annat.

Läste en artikel med vettiga tips för en perfektionist

Jag försöker sätta en ny rutin med att läsa tidskrifter varje dag. Gratiserbjudandet på Readly kom väl till pass och i går läste jag det nya januarinumret av Modern Psykologi.

I detta finns ett reportage om just perfektionism och med ett gäng tips för perfektionisten. När jag läste reportaget började jag så klart reflektera kring mig själv, hur jag är.

”Tygla din perfektionism: Sju tips för att hantera dina höga krav”, så heter artikeln i Modern Psykologi (1:2022).

Något jag tycker artikeln lyckas bra med är att nyansera perfektionismen, att vara perfektionist är verkligen inte bara dåligt. Det medför mycket gott i form av exempelvis prestation. Ibland krävs ju hög prestation, i alla fall i min bransch.

Men prestation är inte allt, det finns andra saker som räknas. På en arbetsplats kan det vara minst lika viktigt att närvara i sina kollegor, som exempel.

Perfektionism kan leda till att man satsar ensidigt

Medan perfektionisten ibland lägger ner överdrivet mycket tid på att excellera i detaljer skuffas andra viktiga saker åt sidan såsom vila.

Perfektionism kan leda till ganska så ensidiga satsningar. Av den anledningen tipsar Modern Psykologi-reportaget om att man ska vidga livet så att allt inte bara kretsar kring prestationen i ett enda fält.

Genom att bygga upp livet kring många olika saker minskar risken att självbilden skadas när man inte lever upp till sina egna eller andras förväntningar.

Viktigt att nyansera den faktiska prestationen

Ett annat tips är försöka hitta gråskalan i prestationen, måste resultatet vara i botten eller i toppen? Kan det vara någonstans mitt emellan, eller rentav dra lite mer åt ett toppenresultat även om det inte är 100 procent?

Det är sällan folk förväntar sig 100 procent av en.

Artikeln tipsar vidare om att det är viktigt att försöka se till det positiva. Perfektionister har en tendens att diskvalificera sig själva – hög igenkänning på detta!

Jag jobbar aktivt med att inte trashtalka mig själv och det jag skapar, både för min egen och för min omgivnings skull. Min sambo blir ledsen av hur jag ibland pratar om mig själv och min insats.

På senare år har jag faktiskt börjat notera det jag själv tycker är bra, jag har däremot inte spaltat upp de positiva (och de negativa) sakerna för att få en mer nyanserad bild.

Och i ärlighetens namn har jag ganska långt kvar med det här att tala snällare om mig själv. Inte minst när det kommer till att prata snällt om det jag skapar.

Hur är det med dig – är du också perfektionist?

Det här var reflektioner kring att vara perfektionist, sådana tankar jag tog med mig från läsningen av artikeln ”Tygla din perfektionism: Sju tips för att hantera dina höga krav” i Modern Psykologi.

Artikeln är skriven av psykologiforskaren Alexander Rozental. Han har skrivit en bok om ämnet, nämligen Bättre än perfekt (Natur & Kultur, 2021). Den ska jag läsa.

Hur är det med dig, är du också perfektionist och hur gör du i så fall för att krångla dig ur perfektionistfällorna?

6 reaktioner på ”Javisst råkar jag vara en (o)botlig perfektionist!

 1. Jag är absolut perfektionist och kan känna igwn mig i det absolut. Att klara något till 99% och bryta ihop för att det inte var 100 eller inte mis t fokusera på det som inte gick helt rätt. Bra idé att lyssna på, lyssnar ofta på deckare men psykologi är jag ju intresserad av så borde absolut kolla vad som finns att lyssna på. Tack för tipset

 2. Intressant att läsa om perfektion 😊.

  Jag är lite perfektionist. Torkar diskbänken flera ggr om dagen om det är smuts på den. Städar jag så vill jag att det ska vara väldigt mycket rent. Kläderna ska sitta skönt, själen ska vara innanför jackan & såna grejer ☺️. Men min ena syster är värre än mig. Hon är verkligen en perfektionist.

  Oja! Att vara perfektionist är både bra & dåligt. Det kan ta över ens liv. Samtidigt som det är bra då man håller rent i sitt hem.

  Min sambo är inte det i vårt hem. Men när det gäller fiske så är han det lite 😄.

  Ta hand om dig❣️🤗

 3. Vacker bild. Intressant att läsa om perfektion. Jag är ibland lite för mycket perfektionist och vill att allt ska vara perfekt, men det är en härlig känsla när man släpper lite på det där perfekta tänket. 😊

 4. Jag är defenitivt ingen perfektionist däremot kan jag ibland döma mig själv för hårt. Som när jag skrivit en text jag inte tycker är jätte bra men andra som läst den tycker den är väldigt bra. Ibland för mig så blir det att jag skriver en text och till slut så publicerar jag den trotts att den kanske har några enstaka fel. Alltså inte fakta fel utan stav eller formuleringsfel.

 5. jag kan också vara det och det är på olika saker, när det gäller foto och design kan jag hålla på med minsta lilla detalj. När det gäller mitt hår är jag också petig, så visst har jag det också

 6. Jag kan känna igen mig på mycket och jag försöker bli bättre. Men det är svårt. Jag vill ju gärna att när jag lagar mat att det ska bli så bra som möjligt . Och har en tendens att trycka ner mig själv lite. Har blivit bättre på att inte göra det men lär behövas fortsätta arbeta med det 🙂 Vi är rätt lika 🙂

Kommentarer är stängda.