Iglasjön har verkligen så turkost vatten som det sägs om den

Jag har jobbat på som tusan med sponsrade artiklar för min battrehalsa.nu. Därför vill jag unna mig lyxen att glädjeskriva om en av gårdagens fina utflykter, nämligen om besöket till Iglasjön i Veddige utanför Varberg.

iglasjön veddige

För någon vecka sedan skrev Hallands nyheter om Iglasjön, en dold skogspärla med turkost vatten. Jag tyckte det lät vackert och tänkte – precis som tusentals andra – att dit ska jag. Ett måste-besök upp till Landvetter för Christoffers del bjöd in till avstickare på hemvägen, så jag slog följe med honom.

Vi körde vägen genom Borås, Horred och Veddige hem, och kunde på så vis stanna till vid först Seatons kulle och sedan vid just Iglasjön. Som vanligt hade jag inte planerat något, och det är ju faktiskt väldigt typiskt mig. På ett mindre bra sätt, alltså.

turkos sjö veddige

Väl vid Iglasjön gick jag och Christoffer vilse. Vi missade helt enkelt den lilla, lilla stigen som skulle leda oss direkt till sjön och hamnade i stället i en ond cirkel av backe upp och backe ner. Skulle kollat kartan innan vi marscherade ut i skogen!

Jag som annars är promenadpigg trodde jag skulle dö i uppförsbackarna, det var ingen bra värkdag i går, men Christoffer knallade på som värsta hurtbullen. Annars brukar det vara ombytta roller. Räkbaguetten, chokladrullen, energidrycken och vattenflaskan han hade smällt i sig på mindre än fem minuter innan promenaden måste ha gjort susen för honom.

iglasjön varberg
Iglasjöns turkosa färg skiftar med ljuset.

Efter mycket stånk och stön, för min del då, och säkert fem kilometer i eländig terräng nådde vi så fram till sjön. Och det var helt klart värt mödan! Det klara vattnet glittrade definitivt i turkost, nästan som vattnet i Medelhavet.

Jag har aldrig sett något liknande i sjöväg. Egentligen är det väl tur, för Iglasjön är nämligen en död sjö med försurat vatten. Skulle jag likna vattnet vid något är det vid en av de varma källorna jag badat i strax utanför Santorini. Du vet sådant där vatten som innehåller en massa svavel? Nu vet jag inte vad Iglasjöns vatten innehåller…

sjö med turkost vatten veddige

I vilket fall berättade jag om sjön för min bror Daniel. Han suckade lite och uppmärksammade mig på att Iglasjön minsann inte är en nyhet för oss gamla veddigebor. Han brukade bada i den i tonåren. Men jag som inte gillade sjöbad följde aldrig med på sådana äventyr då.

Kan åter konstatera att närmiljön levererar många unika äventyr, bara man är öppen för dem. Men äventyren kan kosta på, i dag är jag halvt död i kroppen.

12 reaktioner på ”Iglasjön har verkligen så turkost vatten som det sägs om den

 1. Ohh vilket fint ställe och Varberg också är så vackert vad jag förstått. Coolt att du heller inte har sett en sjö som påminner om denna innan heller

  1. Varberg är väldigt fint. ❤️ Har förstått detta på senare år. Ja, sjön var riktigt cool! Fantastiskt när man hittar sådana här pärlor, om än med hjälp av lokaltidningen.

 2. Så vackert,. Det finns flera små pärlor i vår närhet, gäller bara att hitta dom. Alltid jobbigare att gå om vädret är för varmt också. Fem kilometer i terräng är väldigt långt.

  1. Ja, helt sant. Fem kilometer var lååångt i värmen och terrängen. Men säkert jättebra träning. Om man hade gått en sådan runda varje dag hade man nog hittat tillbaka till en och annan muskel, liksom fått ett flås som heter duga. 😅

 3. Ser fantastiskt vackert ut. Det turkosa vattnet påminner mig om när jag och familjen besökte Harge uddar, där är det också turkost vatten. Jobbigt att ni gick fel så det blev en massa turer extra men kan tänka mig att det ändå var värt det. Död och försurad sjö låter så sorgligt på något sätt. Vad gör vi med vår natur?

  1. Måste googla Harge uddar, aldrig hört talas om det. Att ta sig till Iglasjön var helt klart värt mödan.

   Jag håller med dig, det är jättesorgligt och det blir dessutom ett slags skev skönhet. All tid jag tillbringar utomhus får mig att vilja värna naturen mer och mer, jag som alltid varit ganska obetänksam kring den. Men det finns ju inget vackrare än en levande skog, och det är något som är värt att kämpa för.

 4. Visste inte om den här sjön. Otur att ni fick gå en bra bit för att komma dit. Förstår att du är trött i kroppen efter den promenad. Så bra att du ändå kände att det var värt den promenaden. Hoppas du får en bra söndag!
  Kan tyvärr inte gilla inlägget då det står laddar in.

  1. Ja, även WordPress och Jetpack har sina tekniska krångel. Men ett stort tack för kommentaren.

   Sådana här vackra platser är alltid värda en omväg, och omvägar ger oftast bra motion.

   Hoppas att du också får en bra dag!

 5. Tror alla städer har sina gömmor & sina små guldkorn. Härlig utflykt ni åkte på. Nu har ni lärt er något då ☺️. Titta lite på en karta. Så ni slipper gå omväg. Men ni fick ju se massa natur & kondition på det 😉👍.
  Ingasjön verkar vara jättefin.

  Hoppas att du fick vila tillräckligt så du är pigg igen 🤗

  1. Jag håller med, det finns hur många vackra lokala ställen som helst. Gäller bara att vara öppen för dem. Jag måste verkligen bli bättre på det här med förberedelser, alltså. Men jag kanske är oförbätterlig på den punkten. Känns som att jag ofta hamnar i sådana här situationer.

   Tack, jag har fått en del vila, i alla fall. Hoppas att du också fått chans att vila upp dig efter dina äventyr. 💖

Kommentarer är stängda.