5 frågor om ljud – en kreativ blogglista om ljudspår

Jag ska försöka socialisera mer med andra bloggare genom att delta i olika blogglistor och -utmaningar, Fem en fredag på bloggen Elisamatilda.se är en bra början. Och just den här veckan har den ett kreativ tema: ljudspår.

Bloggutmaningen kommer jag inleda med att berätta om ett ljud jag tycker mycket om. Det är ljudet från havet, gärna under en blåsig dag.

fem frågor om ljud

Som inbiten varbergsbo har jag svårt att klara mig utan havet, faktiskt. Vinden som river i vågorna är en del av själva hemmakänslan.

Kan över lag tycka att naturljud är lugnande.

Ibland somnar jag till ljudet av regn, alltså genom en spellista på Spotify eller liknande. Hade en period i livet när jag somnade så fort jag hörde regnsmattret. John Blund infinner sig inte lika lätt nu, tyvärr.

5 frågor om ljud (i min omgivning)

Men nu till de fem frågorna i bloggutmaningen!

1. Vad lyssnar du på?

Just nu lyssnar jag på k-pop från k-drama. Har ganska nyligen upptäckt tjusningen med detta. Om du inte har sett The king’s affection på Netflix eller The red sleeve på Rakuten Viki ännu så gör det! Jag lyssnar på musikalbumen från båda dessa serier, kör dem på repeat numera.

2. Vad hör du?

Jag lyssnar inte ostört. Har en datorspelande OCH därför skrikande sambo intill mig. Han spelar CS med sina vänner och det görs med den största inlevelsen.

3. Vad slår du dövörat till?

Generellt är jag så jävla less på skvaller och skitsnack om andra, så det brukar jag slå dövörat till eller egentligen markera mot.

4. Vad har du nyligen överhört?

Eftersom jag lever ganska isolerat på grund av corona överhör jag sällan saker numera. Men låt mig i stället dela med mig av en rolig skrivövning på temat.

Skrivövningen går ut på att ta med dig en anteckningsbok och penna ut och att skriva ner de samtal du hör. Därefter kan du göra om dem till en dialog i en berättelse.

Tjuvlyssna bara inte på för personliga samtal.

Den här övningen lärde jag mig på ett skrivläger en gång i tiden och vi deltagare hade jätteroligt när vi genomförde den.

5. Vem har du senast lånat ditt öra åt?

Det måste väl ändå vara mitt äldsta syskonbarn Leia. Hon fick en mobilklocka i julklapp, har lite tråkigt på jullovet och vill därför prata med faster på telefon åtminstone en timme om dagen.

Jag älskar att prata med henne, det är dagens höjdpunkt. Kommer kännas lite jobbigt när hon börjar skolan igen och inte har tid för sin faster.

Ta en titt på och delta i Fem en fredag-bloggutmaningarna på Elisamatilda.se, den här utmaningen kallas Ljudspår.

14 reaktioner på ”5 frågor om ljud – en kreativ blogglista om ljudspår

 1. väldigt roligt att ha kontakt med syskonbarnen. dem lånar en gärna ett öra åt. överhöra samtal på bussar och tåg och på gatan är väldigt roligt

  1. Att observera med papper och penna kan vara oerhört viktigt och lärorikt – och lite av en konstform. Förstod värdet av det när jag jobbade på skolor. Kollar du på något särskilt?

 2. Kul att du tittade in hos mig!
  Håller helt med dig om ljudet från havet (om det inte är upprört) och ljudet av regn!
  Förstår också att dina samtal med syskonbarnet är värda massor.
  The King´s affection tar jag som ett tv-tips!

  1. The king’s affection är helt otrolig, hoppas du får chans att se den. Tack detsamma, jättesnällt att du tittade in hit och lämnade en kommentar. ❤️

 3. Där fick jag ett förslag på tv-serie på Netflix, tack för det. Har precis börjat prenumerera då jag inte hittar något sevärt på andra kanaler. Har påbörjat The Crown och den är så välgjord att jag njuter.
  Ja tänk hur datorspel kan engagera. När mina barnbarn var yngre satt grabbarna i var sitt rum och spelade och överröstade varandra.

  1. Jag har inte sett samtliga säsongerna av The crown, men de jag har sett har jag tyckt mycket om. Hoppas du får glädje av Netflix-abonnemanget. Netflix har många bra historiska serier från världens hörn.

 4. Kul att du har beslutat dig att vara ”mera social” i Blogglandia i år. Du kunde inte ha valt ett bättre tema. Fem en fredag är ambitiös, genererar alltid en massa olika svar för att inte tala om kommentarer.
  Vu är helt överens vad gäller skvaller eller skitsnack. Det skrev jag också.
  Å att lyssna på vågsvalp är helt underbar. Det gäller regn också. Perfekta naturliga ”insomningstabletter”.
  Tusen tack för titt-in hos mig:-)

  1. Tack detsamma, jätteroligt att du tittade in hit. Jag har haft stor glädje av min första ”Fem en fredag” och ser fram emot de kommande fredagarna. Det var spännande att upptäcka både likheterna och olikheterna i svaren. Tyckte det fanns många beröringspunkter. Förhoppningsvis på återseende!

 5. Bloggutmaningar är ett bra sätt att få nya läsare och också hitta nya bloggar att följa. Elisamatildas Fem en fredag är populärt.

  1. Jag behövde ny inspiration, så ”Fem en fredag” var perfekt. Man lär sig mycket av varandra och det är jättefint att se hur mycket nätverkande som pågår i bloggvärlden.

 6. Tack för titten i min blogg. Det är roligt med bloggutmaningar och teman! Så mysigt det låter att få prata med syskonbarnet varje dag. Havets vågor låter verkligen underbart och många gånger lugnande.
  Apropå powerwalk musik så finns det massor av listor på Spotify, jag gillar mest låtar jag känner igen, gärna gamla godingar med t.ex ELO, och så är jag väldigt svag för melodifestivallåtar!
  Ha det gott!

  1. Tusen tack, både för titten och tipsen. Jag är ute och går mycket men lyssnar sällan på powerwalkmusik. Kan tänka mig att musiken gör susen för tempot. Bra idé att välja låtar du är svag för. Jag tycker själv det blir roligare att träna när jag kan tralla med i låtarna. Hoppas vi ses här igen!

Kommentarer är stängda.