Brända mandlar på klassiskt vis – här har du receptet

recept brända mandlar

Brända mandlar… Jag tänker på varma, sockriga mandlar på Lisebergs julmarknad. Alldeles färska, en smak av rostat. Det är sååå gott. Något så läckert måste väl ändå vara svårt att göra? Det är ju det med de brända mandlarna att de är busenkla att slänga ihop.

Så när jag gjorde årets julgodis klämde jag alltså till även med detta – till mammas glädje. Hon älskar klassiska brända mandlar.

Jag tycker det är roligt att baka för andras skull, och lite så har fokus varit under förra veckans julbak. Inte ofta jag kan bidra i matväg, jag som har en speciell kost, men ibland händer det och det känns alltid lika bra inombords.

Är det en känsla av stolthet, kanske?

Recept på brända mandlar

Hur gör du brända mandlar av cirka 200 gram sötmandel?

Ingredienser

  • 200 g sötmandel
  • 1 ½ dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • ½ dl vatten

Instruktioner

  1. Rosta mandlarna först, det här kan du göra i en torr stekpanna eller på en plåt i ugnen. Jag valde det senare alternativet. Då spred jag ut mandlarna på bakplåtspapper och ställde in dem i en 225 grader varm ugn i sex minuter. Ugnsrosta mandlarna i mellan 5 och 8 minuter.
  2. Blanda strösockret, vaniljsockret och vattnet till en sockerlag i en kastrull.
  3. Låt blandningen koka upp.
  4. Tillsätt de rostade sötmandlarna i sockerlagen och koka alltsammans tills det börjar knäppa i mandlarna. Du kommer höra ljudet, jag lovar! Du kommer också märka hur sockret sakta, sakta kristalliserar sig på mandlarna. GLÖM INTE ATT RÖRA RUNT HELA TIDEN.
  5. Ta bort kastrullen från plattan och häll mandlarna på ett bakplåtspapper. Separera mandlarna från varandra, helst så att de ligger en och en.
  6. Låt nu dina brända mandlar svalna – eller varför inte äta dem direkt, egentligen?

Jag kan väl tillägga att jag gjorde brända mandlar av 600 gram sötmandel på direkten, jag menar tre satser. Det gick alldeles utmärkt. Lite bökigt att röra om bara. Men det kan man leva med, helt klart.

rosta sötmandel sockerlag

Mandlarna blev en definitiv favorit på julborden, både hemma hos min familj och hemma hos Christoffers.