Låt mig få tipsa om de bästa böckerna jag läste 2021

2021 bjöd på en spännande bokkompott, allt från romantik till skräck. När jag summerar läsåret ser jag att jag läste 70 böcker. Långt från alla gjorde ett starkt intryck på mig.

bästa böckerna 2021

Bloggutmaningen Helgfrågan på Mias bokhörna ger mig ett ypperligt tillfälle att tipsa om de böcker som faktiskt berörde mig starkt, för utmaningen går bland annat ut på att tipsa om lästa böcker.

Jag fastnade främst för två historiska romaner

Pachinko av Min Jin Lee

Jag började 2021 med en jätte-jättestark bok, nämligen med Pachinko av Min Jin Lee. Berättelsen utspelar sig under kolonialtidens Korea och är en släktsaga som spänner över flera generationer.

Den unga Sunja är gravid men vägrar låta sig utnyttjas av sin älskare. I stället gifter hon sig med en annan man, en oerhört snäll sådan. Tillsammans flyttar de från den koreanska by där hon är uppväxt till Osaka i Japan.

I Osaka behandlas de koreanska stadsborna sämre än tredjeklassens invånare, det är svårt att slå sig fri från samhällets hat och fördomar. Det visar sig också vara svårt att frigöra sig från det förflutna. Sunjas gamla älskare släpper aldrig riktigt taget om henne, eller om hennes barn.

Pachinko var den första boken jag läste om Koreas historia. Jag fortsatte grotta ner mig i ämnet efter det och känner mig långt från klar.

Hamnet av Maggie O’Farrell

I Hamnet fantiserar Maggie O’Farrell fram bakgrunden till varför William Shakespeare skrev den berömda pjäsen Hamlet. Historien som växer fram över relativt få sidor ger ett fint författarporträtt, samtidigt som författarens kanske något mystiska familjeliv blir något klarare.

Hamnet är en berättelse om kärlek och sorg, om den fasliga förlusten av att ett älskat barn och hur den kan slita en familj i stycken.

Jag som älskar historia grips av O’Farrells målande gestaltning av 1500-talets Stratford utanför London. Det är en tid som kännetecknas av pesten, bland mycket annat. Gissa om hon lyckas ingjuta skräck i mig som läsare! Skickligt, mycket skickligt.

Kommer sannolikt läsa om de båda böckerna 2022

Så stor läsglädje har Pachinko och Hamnet gett mig att jag sannolikt kommer läsa om dem båda under 2022. Jag ser fram emot ett bra läsår, som jag hoppas blir rikt på olika upplevelser.

För min del är årets första bok Ers Majestäts olycklige Kurt av Lena Ebervall och Per Samuelsson. Kan ännu inte bestämma mig för vad jag tycker om den… Du lär få reda på mina tankar om boken i ett kommande blogginlägg.

Anledningen till att jag börjat med Ers Majestäts olycklige Kurt är för att jag gärna vill se den nya SVT-serien En kunglig affär. Har fått för mig att serien bygger på boken – gör den det? I vilket fall brukar jag läsa boken före jag ser filmen eller serien.

18 reaktioner på ”Låt mig få tipsa om de bästa böckerna jag läste 2021

 1. Har inte sett den omtalade SVT-serien, saknar helt enkelt intresse, men vad jag försår så hade svt snott saker ur boken utan att fråga författarna innan. Ganska ruttet gjort om det gått till så. Jag menar… man borde kunna begära att ett public service-bolag hade vett att inte göra en sådan dum grej.
  Tack för boktipsen och önskar dig ett fortsatt fint läsår!

  1. Ja, jag har också hört om detta. Är det inte lite som med Fröken Frimans krig och forskningen kring Svenska hem? Sedan är det väl svårt att göra verklighetsbaserade berättelser unika, kommer oundvikligen finnas en del gemensamma beröringspunkter för dem alla.

   Jag önskar dig detsamma. Någon bok du längtar extra mycket efter 2022?

 2. Toppen med boktips. Jag läser också mycket så kul när andra tipsar. Jag har inte läst någon av de böckerna så lägger dem till min läs lista

 3. Kul med bok tips från dig 😃. När brukar du läsa?
  Den sista boken verkar spännande.
  Oj! 70 böcker är många. Jag vet inte hur många böcker jag har lyssnade på under 2021. Får ta & ta reda på det 🙂.

  Den serien på SVT play har jag inte sett. Det kanske är något.

  Ta hand om dig❣️

  1. Jag önskar alltid att jag hade tid att läsa mer. Läser kanske inte exakt varje dag, tyvärr, men i perioder är det typ det jag gör under mina lediga stunder. Ligger då nerbäddad i soffan och läser e-böcker på plattan.

   Du verkar ju också läsa mycket. Tack för dina boktips. Ser fram emot att läsa fler sådana på din blogg. ❤️

  1. Ja, ibland händer det. Har alltid någon sådan bok varje år, vissa böcker vill jag helt enkelt återkomma till. Har du läst Hamnet och/eller Pachinko?

 4. Mina ögon får fokus på den fina kopp med fatet till att börja med. Så fint att du tipsar om böcker, jag är ingen bokläsare. Jag är mer en som älskar att se serier =D

  1. Tack, ja, det är en fin servis. Den har hängt med mig sedan jag var fem. Fick välja den själv och har samlat på den sedan dess. Men tv-serier är ju också toppen! Perfekt verklighetsflykt en trött vardag. 😄

 5. Jag impad av er som hinner ta er tid och har lugnt omkring er och faktiskt kan läsa.. själv har jag Storytel.
  Men det är kul att få lite boktips, har du nån verklighetsbaserad så får du gärna tipsa om dem.. såna gillar jag

  1. Storytel är fantastiskt. Är så tacksam för den outsinliga litteraturoasen jag funnit där.

   Helt ärligt blir jag så illa tills mods bara av att läsa baksidetexterna på de verklighetsbaserade böckerna att jag inte vågar läsa dem. Kan tänka mig att en sådan bok kan göra mig riktigt, riktigt ledsen.

   Mycket hemskt som händer rakt framför näsan på en, egentligen. Kanske att jag samlar mod till mig någon gång… De verkar ju himla spännande och lärorika, böckerna, så jag förstår tjusningen med dem.

 6. Kul med boktips. Dessa böcker hade jag inte hört talas om men båda verkar vara något jag ska kolla up. Ska kolla om de finns som ljudböcker då jag lyssnar på böcker just nu.

 7. Även om jag läser enormt mycket – och alltid gjort – så har jag inte läst dom här böckerna. Får nog pallra mig väg till biblan i Hemse och se om dom har nån av dom (vilket jag inte tror) och beställa hem och vänta är inget för mig. Jag vill ha böckerna omgående…..Men vi har en bra bokhandel, så jag kaske kan hitta dom där.
  KRAM/Susie

  1. Jag är som du, gillar inte att vänta på böcker. Oftast hinner ju suget ebba ur innan man fått hem dem. Du läser inte e-böcker? För i så fall finns båda som e-böcker på bland annat Storytel. Både Hamnet och Pachinko bjuder på fantastisk läsning, även för den mest erfarna läsaren. Jag är tacksam att jag hittade till böckerna förra året och hoppas du får lika stor glädje av dem som jag fått.

Kommentarer är stängda.