En sådan här arbetsplats hade inte alls varit dum…

en sådan här arbetsplats hade inte alls varit dum

Jag ska påbörja dagens texter när jag slås av en tanke: Vilken typ av arbetsplats hade jag trivts på? (Kan ligga viss prokrastinering bakom tankarna.)

Många gånger har jag ju lämnat skolans värld för att jag varit så evinnerligt trött på skitsnacket. Jag tycker skitsnack ger en dålig arbetsmiljö. På vissa håll tisslades och tasslades det i nästan varje vrå. Osunt och osäkert!

Och så är det inte så lite stressigt. I en redan stressig arbetsmiljö, ska tilläggas. På riktigt kunde de vuxna stressa mig väldigt mycket mer än barnen. Ibland var till och med barnen bättre på att hantera konflikter än de vuxna. Jag kommer aldrig komma över detta, så är det.

Jag tycker att en arbetsplats ska kännetecknas av lyhördhet och öppenhet, inte av illasinnade visklekar. Älskar vuxna som vågar ta ansvar för sina handlingar och reaktioner, även när det känns som jobbigast att göra det. Kanske just då!

Men nu sitter jag i stället på min kammare och skriver för mig själv. Det är inte så att jag aldrig har kundkontakt, många dagar tillbringar jag dock i lugn och ro.

Bara nyheterna på repeat i bakgrunden nu när Christoffer börjat jobba lite igen och så den där tvåtimmarspromenaden med pappa, som sker minst tre fyra gånger i veckan. Men ja, lugn. Så ser mina arbetsdagar ut.

Drömde om att min arbetsplats skulle likna ett bibliotek

Jag är egenanställd, driver enskilt inom skrivande och kommunikation. På grund av min sjukdomsbild tycker jag det är ganska skönt att kunna sitta hemma och jobba, då slipper jag tröskeln varje morgon.

Har mått fysiskt dåligt av att behöva tvinga i väg mig klockan 6 på morgonen när jag inte sovit på hela natten. Värken ställer till det med sömnen.

Men det gör att jag numera sitter på ett hemmakontor och kontoret är så himla tråkigt inrett. Väggarna täcks av vita Billy-bokhyllor, jag menar från golv till tak. Och dessa hyllor är knökfulla av böcker.

tips bra arbetsplats
Man får ju drömma sig bort…

Förr drömde jag om att min arbetsplats skulle likna ett bibliotek, den här drömmen har gjort att jag samlat på mig så många volymer att mängden i stället stressar mig.

Jag gjorde ett rejält ryck att rensa i bokhyllorna inför julen. Ett antal boksäckar senare känns hyllorna fortfarande lika överfulla.

Gissa om det är smärtsamt att göra sig av med böckerna!? Jag tänker samtidigt att de sprider större glädje i någon annans hem.

Konstigt nog har jag nästan börjat uppskatta ett minimalistiskt hem… Vet inte var det kommer ifrån, faktiskt. På kontoret vill jag ha ordning och reda, även om det känns aningen avlägset just nu.

Fantiserar om att göra om mitt kontor till en kreativ studio

Lite lustigt är det nog, men i samtal med mina kreatörsvänner brukar jag fantisera om en arbetsplats som är en kreativ studio. Typ en ateljé för fritt skapande, och där jag kan gå mellan datorn och leken.

Kreativiteten mår bra av olika sorters skapande och detta är alltså något jag vill ta fasta på. Jag skulle vilja ha en samling av konstnärsmaterial och kunna låta materialen ligga framme vid exempelvis ett stort bord.

Det hade inte heller varit så dumt att ha en minifotostudio, det är nämligen alltid utmanande att fotografera prylar inomhus. Särskilt utan bra utrustning.

Många gånger hör eller läser jag om arbetsplatser som skapar kreativa ytor för sina medarbetare. Det kan vara i form av en kuddhörna med en konsol för spelstunder, exempelvis ett Nintendo Switch.

Den här sortens ytor – kreativa pauser – är viktiga för att stimulera såväl kreativiteten som produktiviteten. Mycket händer i hjärnan när man inte sitter och pressar. Mina idéer kommer oftast till mig under någon form av vila.

Låter naturen runt hörnet vara som en arbetsplats för mig

Nu har jag ju ingen kreativ studio och att ha en sådan känns också det ganska avlägset just nu. Tyvärr, tyvärr! Men vad jag däremot har är naturen runt hörnet.

Jag försöker vara ute och skapa i den så ofta jag kan, bland annat med kameran. Genom att ta med mig den ut ett par timmar fyller jag på min bildbank och kan på så sätt fortsätta skapa på när jag väl sitter vid datorn igen.

fotografera solnedgången
Efter den här solnedgångsupplevelsen gick jag hem och skrev ett par blogginlägg om att fotografera solnedgången med naturen som canvas. Bra arbetsdag!

Över lag upplever jag att jag mår bättre när jag förlägger en del av arbetsdagen utomhus, jag blir mindre stressad, mindre hjärntrött och blir mindre stel i kroppen.

Det här var reflektioner kring vilken arbetsplats jag skulle vilja ha. Du, då – vilken arbetsplats tänker du hade passat dig bra?

7 reaktioner på ”En sådan här arbetsplats hade inte alls varit dum…

 1. Alltså, jag tror du har en stor poäng där. Om vi tillbringar mer tid ute.. Ovsett vad vi gör ute så mår vi nog bättre. 🙂 Så mitt svar måste nog bli lite liknande dit.. Jag vill helst ha en arbetsplats / situation där jag kan vara ute en hel del. Både med ”planerade” aktiviteter såväl som spontana. 🙂

 2. Kan tänka mig att skol miljö är inte så roligt att vara i. Mycket stimmig miljö. Sen vuxna som är mer taskiga än barn.
  Håller med! Skolan ska vara lyhört & ha en öppenhet.

  Trevligt att komma ut med pappa en sväng några ggr i veckan 🙂.

  Kul att veta lite vad du jobbar med 😊. Så skönt att du nu kan jobba helt & hållt hemma. Slippa gå upp tidigt när du haft dåliga nätter. Jag kan bara gå till mig själv. Gå upp tidigt. När jag har somnat sent. Det är inte kul. Men att lägga mig sent är ju själv valt.
  Men för dig är det inte själv valt att ha värk på nätterna.

  Du får göra ditt kontor lite hemtrevligt & mysigt.
  Böcker 📚 har en historia som är svår att släppa. Å ibland vill man läsa om böcker. Då är det bra att ha kvar dem. Samtidigt bra att slänga böcker åxå.

  Härligt att naturen runt hus knuten ☘️😀. Så du kan gå ut & njuta av naturen åxå. Du tar Såå fina bilder!! 😃😍

  Mitt dröm utsikt från ett jobb är mot naturen. Antingen mot en park. Så man ser människor i den. Eller mot vatten.

  Ta hand om dig❣️🤗

 3. MÅnga gånger önskar jag att jag kunde vara min egen och klara mig på det istället för det stressiga jobb jag har idag där klienter inte ens respekterar om man är hemma och är sjuk, man ska ändå prata med dem och hantera deras ärende. Det tar aldrig slut och pengar måste in inte bara för att försörja mig utan också anställda och värken och kroppen protesterar alltmer.

  Ojoj slänga böcker – eller nej, du gav kanske bort dem? måste ändå gjort lite ont i hjärtat – jag älskar mina böcker som också jag har på mitt kontor – vill också ha ett bibliotek.

  Fint att kunna gå ut i naturen och ha den som arbetrsmiljö.

  Vi jobbar mycket för att det inte ska bli några visklekar i korridorerna hos oss – var ärliga och prata ut i stället. och har ni inget bra att säga och det inte är nödvändigt att säga det så håll tyst. Och ja – Vuxna är ofta så mycket värre än barnen

 4. Ja hur underbart vore inte det att få fantisera om sin drömarbetsplats och bara antistiera i väg och inspireras bort. Skönt att din pojkvän kunnat börja jobba lite mer igen, bra start på 2022

 5. Tänk dig att vara egen, bestämma tid och plats och bara omringas av dem du själv har valt. Jag skulle nog vilja påstå att vuxna är mer elaka än ungar.. dem är iaf ärliga och säger saker direkt än att snacka bakom ryggen på en, det förstår dem inte ❤️

 6. Vi alla mår bättre ute i den friska luften. Tillbringar tyvärr allt för mycket tid inne på mitt jobb Min man har galet mycket böcker, men det stressar mig lite då det knappt går att ta sig fram längre för alla hans grejer.

 7. Jag vet att det bästa jobbet för mig skulle vara som egenföretagare. Det jag gör nu som specialpedagog i skolans värld passar mig inte. Jag blir av med all energi av att alltid ha människor runt mig som drar i mig, och blir därmed helt matt. Skulle jag däremot jobba enskilt som specialpedagog hemifrån skulle det vara lättare för mig. Mer mitt ansvar så att säga.

  Kan därmed förstå att just egenanställd som du är är väldigt bra för dig.

Kommentarer är stängda.