Så kan att läsa dikter göra mig till en bättre skribent

Som yrkesskribent gäller det att ha sina knep för att kunna leverera texter varje dag. I perioder av hjärntrötthet och intensivt arbetande kan det hända att jag pressar på så mycket att orden slutar komma med samma lätthet. Då blir skrivlivet inte lika roligt, jag gillar det okrystade flödet och gläds åt dagarna när jag befinner mig i det.

så kan att läsa dikter göra mig till en bättre skribent

Det går så klart att hitta tillbaka till skrivflödet. Kanske genom att pausa i en eller två dagar och sova mycket. Men det finns något som fungerar ännu bättre i ett långsiktigt perspektiv, förutom vila. Jag läser dikter på svenska. Eftersom jag skriver på svenska försöker jag hålla mig till språket i läsningen. Hjärnan kopplar liksom annorlunda.

Jag läste en del lyrik i våras och kände att jag var på topp rent skrivmässigt. Ingela Strandberg varvades med Louise Glück, bland annat, och jag berikades av diktarnas bildspråk och ordförråd. Poesin tillåter ordkonster och -lekar bortom de föreställda gränserna. Sällan är man så kreativ som när man diktar. Kreativ och exakt, dikter brukar nämligen vara kondenserade.

läsa sig till skrivande

Även en content writer och SEO-skribent vinner på lekfullhet och tydlighet. Därför läser och lär jag av dem som finner nya språkliga vägar till förmedling. Kjell Espmarks diktböcker väntar på mig nu och jag tror hans ord kommer göra så att mina egna fingrar dansar över tangentbordet.

Det bästa skrivtipset jag kan ge: Läs dig till ditt skrivande.

5 reaktioner på ”Så kan att läsa dikter göra mig till en bättre skribent

 1. Dikter kan va fina. Tack för tipset 🙂. Jag lyssnar hellre än att läsa. Tycker att jag lära mig bättre då.

  Ta hand om dig❣️

 2. Så bra tips❤️ Ibland kan man verkligen behöva stanna upp i skrivandet än att stressa igenom texterna😊
  Att läsa dikter har inte varit min grej men kanske ngt att ta till sig!

  Ha en fortsatt fin helg🙏🏻

  1. Tipset att läsa sig till sitt skrivande kan jag hålla med om. Jag har alltid älskat att läsa, även om det har blivit sparsmakat med läsning under senare delen av livet. Hjärntröttheten har begränsat mig enormt mycket. Men hursomhelst så vill jag också ha ett okrystat flöde när jag skriver. Detsamma gäller det jag läser. Jag vill att läsupplevelsen ska kännas okrystad och okonstlad. Därför kan jag personligen ha ganska svårt för poesi. För även om diktarna har ett stort ordförråd, så upplever jag ofta att det används på ett krystat och konstlat sätt. Jag kan tyvärr ofta uppleva poesi som nästan outhärdligt pretentiös, för att det ”vackra” ofta är synonymt med osammanhängande och svårbegripligt. Nu är det ju inte så att jag har läst all poesi som finns, och visst finns det vacker sådan. Men den jag uppskattar brukar sällan vara sprungen ur samtiden.

 3. Ja det är ju helt klart att det man läser påverkar ens skrivande. Som du skriver ska orden komma av sig själv för det blir inte alls bra om man försöker tvinga fram orden. Själv har jag inte läst dikter sen jag gick i skolan. Däremot så har jag skrivit texter själv ibland då jag inte mådde bra psykiskt.

Kommentarer är stängda.