Japp, nu har jag även gjort linoleumtryck – men hur gör man?

Att göra linoleumtryck eller linotryck har varit en av veckans stora utmaningar. Som jag berättat i ett annat inlägg gav jag mig själv hemläxa inför konstkursavslutningen och karvade en egen tryckplatta, då jag inte hann färdigt gången dessförinnan. Av alla saker jag skapat de senaste veckorna har linoleumtrycket varit svårast, både rent hantverks- och värkmässigt.

grafiskt linoleumtryck i svart och vitt
Tryck i svart linofärg på rispapper.

Den här gången gjordes trycket i ett mjukare material än linoleum, som annars kräver ganska mycket när man skär ur motivet. Materialet heter Softcut, tror jag, och är väldigt följsamt. Jag kan fortfarande minnas hur jag kämpade med det riktiga linoleumet på en bildkurs i gymnasiet – det var tufft med all hand- och fingervärk.

Trots att Softcut, eller vad det nu är, är mjukare fick jag ont när jag jobbade med det. Och kanske aningen förvånande var det ännu tuffare att göra själva trycket, som jag upplevde det. Jag fick svettpärlor av att rulla på linoleumfärgen med en roller och att gnugga med en matsked över trycket för att få färgen att fastna på pappret.

verktyg för linoleumtryck
Här kan du se en del av processen. Jag ritade upp mitt motiv på plåten och skar sedan ur det för att få ett relieftryck.

Efteråt fick jag toksmärtor i händerna och armarna. MEN med detta skrivet, så himla roligt att göra grafik för hand! Och det fina är att alla kursdeltagarna blev supernöjda med sina tryck. Av det vi gjort under den sex veckor långa kursen i Skapande verkstad tror jag nog att slutresultaten av trycken blev effektfullast. Det blir ju extra roligt när man kan känna wow inför det man skapat.

Hur gör man ett linoleumtryck?

Jag har gjort linoleumtryck vid ett par olika tillfällen i livet och är med andra ord inget proffs på det. Därför kan jag bara beskriva processen så som jag känner den. Namnet linoleumtryck kommer från att man traditionellt sett använder linoleumplattor som tryckplåtar.

Man ritar eller överför en bild till linoleumplattan. Första gången jag gjorde trycken överförde jag ett grafiskt foto på mig själv med hjälp av karbonpapper. Denna andra gång ritade jag däremot motiven på fri hand. Kruxet med Softcut-materialet är att karbonpapper inte biter på det, så det var bara till att tänka kreativt kring det och då var att rita själv enklast.

tips linotryck på rispapper
Jag försökte blanda orange och blå linofärg vid samma trycktillfälle och det gick som det gick.

Linoleumtryck är en form av relieftryck, och detta innebär att allt det som inte ska synas, eller som snarare ska vara blankt eller vitt, ska tas bort. Motivet ska alltså vara det som sticker upp i tryckplåten. För att åstadkomma detta karvar alternativt skär man runt motivet med bildhuggarjärn eller träsnidarverktyg. (Jag vet faktiskt inte vad de killiknande knivarna kallas.)

När tryckplåten är ”klar” är det dags att prova hur trycket blir. Man vet aldrig riktigt innan man faktiskt testat, säger min lilla erfarenhet. Då stryker man på linoleumfärg – finns en särskild färg för just linoleumtryck – med hjälp av en roller, lägger ett pappersark över plåten och gnuggar på färgen med hjälp av en matsked eller något annat.

Här är det viktigt att tänka på att trycket alltid blir spegelvänt från hur man ser plåten framför sig när man arbetar med den.

Var finns ytterligare inspiration?

För att processen ska bli ännu tydligare har jag valt ut några filminstruktioner med tips på hur du kan gå till väga när du ska göra linoleumtryck. Klicka på länkarna för att komma vidare till instruktionerna:

14 reaktioner på ”Japp, nu har jag även gjort linoleumtryck – men hur gör man?

 1. Vad fint det blev 😃 Vad duktig du är 😃. Kul att läsa om det du brinner för. Å att du går djupare in i det i ett inlägg.

  Ta hand om dig! Kram❣️🤗

 2. Wow, vilket verk som du har gjort. Som jag har varit bort från bloggandet ett tag så har jag missat att du har börjat med konst. Häftigt med skrapkonst, jag förstår verkligen att du får svettpärlor av allt skrapande 🙈

  1. Jag har hållit på med digitalt skapande ganska länge, men nu vill jag även skapa för hand. Kul att du hittat tillbaka till bloggandet.

 3. Men så snyggt det blev. Har aldrig sett den här konstformen eller hört talas om den tidigare så det var nytt för mig. Tycker inte att det låter helt enkelt. Jobbigt att du fick ont i dina armar och händer.

  1. Jag hade nog aldrig provat linoleumtryck själv om jag nu inte hade gått en bildkurs och fått hjälp av en så bra lärare som jag haft. Varje gång har hon dukat upp nya konstprojekt på bordet och det har varit otroligt lyxigt.

  1. Det har känts otroligt skönt att rikta fokus mot något annat än skärmarna. Många av kursgångerna har jag varit alldeles matt av jobb och värk när jag anlänt. Men efteråt har jag alltid känt mig väldigt mycket piggare, som om jag åtminstone fått tillbaka min skärpa.

 4. Oh så fint du gör det och så vackert det blir, roligt att få se din kreativitet och vad du brinner för. Jag är ju så med foto, kanske skulle skriva mer fototips =D

 5. Du är verkligen så duktig och det är ju så roligt att vara kreativ tycker jag. Även om målning inte är det jag skapar så kan man ju skapa så många olika sätt och utvecklas 🙂

  1. Tack, Amanda, och jag håller med dig helt i det du skriver om att man kan vara kreativ på många olika sätt. Gäller bara att hitta sin grej (eller sina grejer). Man måste inte heller skapa med händerna, tänker jag, utan en så enkel sak som att dagdrömma är också en kreativ handling. Jag gillar att dagdrömma. 😃

Kommentarer är stängda.