När var jag senast med om catering…? På bröllopsmiddag!

cateringfirma vegan mat
hitta catering i stockholm

När var jag senast med om catering? Det var i augusti, när jag och Christoffer var på bröllop. Brudparet hade ordnat med vegansk catering för mig. Hur snällt är inte det? Christoffer åt av den ”vanliga” maten. I båda fallen var det lyckat.

Jag äter specialkost, så min mat är aldrig riktigt densamma som det övriga sällskapets. Under bröllopsmiddagen serverades jag en god grönkålssallad med inslag av kokos – helt nytt för mig. Olika former av grönkålssallader är faktiskt lite av en favorit, därför blir jag alltid lika glad när detta finns, må det vara med kokosflingor eller granatäpple i.

Den här veckan skriver jag bland annat om catering i Stockholm och det får mig att reflektera kring egna cateringupplevelser. Jag kan nog inte minnas att jag någonsin känt mig missnöjd med cateringmat och det säger väl ganska mycket om hur smidigt det är att beställa catering.

Att laga mat till ett helt sällskap är dessutom inte så lite krävande… Man får helt enkelt välja vad man ska lägga krutet på.

Bra catering och sällskap på bröllopsmiddag

Bröllopscatering var det enda brudparet hade beställt, resten hade de fixat med själva och jag blir fortfarande mållös när jag tänker tillbaka på de vackra dekorationerna och tårtorna. Ett år, så länge hade de bröllopspysslat. Otroligt! Men jag kan förstå varför man väljer att göra pyntet själv, särskilt när man är en maker ut i fingerspetsarna.

Jag blir lätt stressad av större fester och middagar, och därför har jag en mental tröskel inför att jag ska bege mig till ett firande. Bröllopsmiddagen visade sig bli supertrevlig. Dels på grund av cateringen, dels på grund av det underhållande sällskapet. Jag skrattade så mycket att kinderna krampade flera dagar efteråt.

Och visst är det lite typiskt mig att jag ojar mig inför att jag ska i väg och att det slutar med att jag har hur kul som helst.

Grillplanka och smörgåstårta brukar beställas

Catering i form av grillplanka och smörgåstårta är vanligt inför släktkalasen på såväl min som Christoffers sida. Smörgåstårta är inget för mig. Vegansk grillplanka kan jag däremot uppskatta. Då och då beställer vi även julbord och jultallrikar, som vi sedan äter på hemmakalas. Det här är ganska typisk catering i Varberg, vill jag nog påstå.

Med catering i Stockholm tror jag faktiskt att det är lite annat, sett till utbudet. Jag föreställer mig att det finns sådana som enbart ägnar sig åt vegansk catering, liksom sådana som specialiserar sig på olika typer av världskök. Etiopiskt, italienskt, japanskt och så vidare – jag ser alternativen framför mig.

Grillplanka och smörgåstårta i Stockholm, då? Det finns, så klart. Eller? *googlar lite snabbt*: Absolut.  

Catering jag vill ha… om jag får drömma

Även om jag råkar äta vegankost föredrar jag enkel mat utan alltför många ingredienser i. Om jag får catering som till stor del består av frukt och grönt blir jag därför glad. Grönkålssallad är, som jag redan nämnt, en av mina favoriter. Men jag kan även gilla tematisk mat, såsom en grilltallrik med medelhavssmaker och där jag exempelvis får en pastasallad med soltorkad tomat och babyspenat.

vegansk catering
Jag älskar att serveras grönkålssallad. Grönkål är en spännande ingrediens, tycker jag.

Mitt intryck av cateringen i Varberg är att en del kan tycka det är utmanande att välja och tillaga veganskt protein. De gånger jag själv tyckt maten smakat bäst är när proteinet utgjorts av färdiga, kalla tzay-spett – chili- och ingefärssmaken på dem passar till det mesta – alternativt grönsaksbiffar. Det hade varit spännande att serveras annorlunda tillagade kikärtor någon gång. Här vet jag inte ens vad jag tänker mig, bara att jag gillar kikärtor.

Rostade kikärtor med fylliga kryddor, kanske?

Man måste inte fixa hela festen själv

Nu finns det ju de som verkligen vill fixa så mycket som möjligt med festen själva, som vårt kompisbrudpar som jag skröt om inledningsvis. De hade även släktingar och vänner som kunde ställa upp i servisen och med underhållningen, så här lyckades de säkert spara en del pengar. Plus att de själva är så skickliga kreatörer att allt verkligen såg överväldigande stiligt ut.

Du skulle sett den vackra ombre-effekten på bröllopstårtan! Ja, eller de handskrivna placeringskorten eller hemmagjorda linneservetterna. Det var wow.

Men om man nu inte är så fixig av sig finns cateringfirmor som kan ordna med mycket, som jag förstått det. Cateringfirman.se är ett exempel på catering med ett helhetsgrepp, när så önskas. Lokal, bordsdekorationer och dj, det känns tryggt att man kan få hur mycket eller lite hjälp man själv vill. (Inte för att jag ska ställa till med bröllopsfest.)