11 pyssel jag ser mycket fram emot att göra framöver

Pysslar gör jag nästan hela tiden. Skapar mycket digitalt och fotar som sjutton. Skriver gör jag också. Allt detta kan ju ses som former av pyssel, men jag nosar även på mer traditionella sådana.

11 pyssel jag ser fram emot att prova

Faktum är att jag ofta hittar pyssel jag vill prova. Listan över vad jag vill skapa växer stadigt och jag samlar successivt på mig bra pysselmaterial – här har du 11 pyssel jag ser mycket fram emot att göra framöver.

1. Färglägga i pilliga målarböcker för vuxna

Färglägga pilliga bilder i målarböcker för vuxna gör jag egentligen redan. Det här är dock något jag vill pyssla med oftare och jag vill i synnerhet lära mig nya färgläggningstekniker.

Jag vill även införskaffa fler färgpennor, har en av de mindre Faber-Castell Polychromos-askarna hemma och dreglar över den största asken, den och så över den största asken med Caran D’ache Luminance.

Och kanske inte ”bara” det. Har även fått nys på Castles Arts färgpennor. Som du förstår är jag tämligen förtjust i konstnärspennor.

2. Pressa blommor jag plockar i naturen

Att pressa blommor jag plockar i naturen började jag med i våras. Lite smått, i alla fall. Det här är något jag vill fortsätta med och tillsammans med Christoffer kommer jag designa en egen blompress framöver.

Jag vill ta blompressande ett steg längre och använda blomstren i nya pyssel. Man kan bland annat göra vackra tavlor av dem, såsom blomtavlor med akvarellbakgrunder. Jag gillar att skapa med naturmaterial.

3. Skapa dekorativa föremål i lufttorkande lera

Lufttorkande lera eller så kallad DAS-lera har jag ett eller annat kilo av i garderoben. Jag har inte riktigt kommit till skott med lerpysslet ännu, tyvärr.

En av idéerna jag har är att jag ska göra dekorativa julgranshängen i vit lera och med pressade blommor – på tal om att vilja pressa blommor.

Men det finns ju så mycket fint man kan skapa i leran. Jag skulle även vilja prova att göra skålar och smycken.

4. Lära mig skriva snygga bokstäver

Jag är en läsande och skrivande människa, så det är väl egentligen inte märkligt att jag tycker bokstäver är vackra.

Jag skulle väldigt gärna vilja lära mig grunderna i lettering, alltså lära mig skriva snygga bokstäver. Även det har jag material för hemma.

5. Doodla snygga figurer på måfå…

… men för att över huvud taget kunna doodla på måfå måste jag först lära mig grunderna i att rita. Materialet för det har jag hemma – så klart (!) – tiden har jag dock inte tagit mig.

Om du också är nyfiken på estetiskt kladd kan du googla efter steg-för-steg-guider för att exempelvis doodla blommor eller djur.

6. Tillverka egna kvalitativa papper

Papperstillverkning är något jag alltid varit fascinerad av. Fascinationen hänger nog samman med min kärlek till böcker.

Jag vet inte riktigt hur jag ska gå till väga, att tillverka egna kvalitativa papper kommer jag dock göra någon gång. Bara för att.

Tänk vad fint att göra papper med pressade blommor i!

7. Göra origami och liknande papperspyssel

Jag och Christoffer gör en del origami tillsammans. Min käre sambo är helt grym på det och jag rider lite på hans våg, då jag inte har lika lätt att förstå de tusen vikningarna i en figur.

vika trana i papper origami
Här ser du ett exempel på en origamitrana jag och Christoffer gjort.

Den här formen av papperspyssel är något jag och Christoffer kommer fortsätta framöver, vi plockar fram våra tjusiga origamipapper när andan faller på.

8. Måla med riktiga akvarellfärger

”Riktiga akvarellfärger”, jag vet egentligen inte vad jag tänker mig med detta. Förutom att jag vill måla med sådana där färgkakor.

Drömmen om akvarellmålning – lite av en dröm är det faktiskt – hindras av att jag inte kan bestämma mig för vilka akvarellfärger jag vill prova. Är det vattenfärgerna från Faber-Castell, Schmincke eller från Zig Kuretake?

Är supernyfiken på Zig Kuretakes färger men vill inte slå till innan jag anmält mig till en akvarellkurs. seriös är jag med att jag vill måla akvarell.

Vågar inte gå en akvarellkurs för tillfället, tänker på coronaläget och avvaktar tills det är lugnare.

9. Skapa mina egna smycken

Smyckestillverkning har jag gjort en hel del, men det var i ungdomen. Har fortfarande kvar de gamla verktygen och har nu börjat köpa på mig vackra pärlor och tillbehör igen.

Visningsbilden för det här blogginlägget – bilden längst upp – föreställer en sträng av mina nyaste pärlor.

Det är ganska dyrt att köpa den här typen av pysselmaterial. Tar det därför i en lugn, lugn takt.

10. Virka användbara vardagssaker

Jag har aldrig virkat, vet inte ens hur man gör. Sommaren 2020 snubblade jag över perfekta ergonomiska virknålar och garner i skrikiga färger, så jag tänkte Nu kör vi!

Har fortfarande inte provat virkning, ett och ett halvt år senare. Någon gång, kanske snart, kommer jag däremot göra det. Någon gång…

Vad vill jag virka? Användbara vardagssaker. Typ garnkassar. Jag hade älskat att gå runt med en chockrosa sådan.

11. Designa egna posters digitalt

Jag tycker att det digitala skapandet är pyssel och jag vill därför lyfta en av de saker jag har på gång, nämligen att designa egna posters för att utmana mig själv.

I ett tidigare blogginlägg från den gångna veckan skrev jag att jag köpt mängder av ny grafik på årets stora rea. Just den här grafiken har jag tänkt använda till min posterdesign.

Över lag skapar jag mycket digitalt, du har kanske sett mina gratis målarbilder? Men jag vill inte längre nöja mig med att stanna vid det digitala.

Tvärtom smider jag och Christoffer planer för att tillsammans designa och utveckla fysiska föremål, exempelvis den där blompressen jag nämnde i det här inläggets början.

Så ja, många idéer i sannaste Sandra-andan.

2 reaktioner på ”11 pyssel jag ser mycket fram emot att göra framöver

 1. Ja, här får den som gillar att pyssla många idéer.
  Jag är kass på handarbete, typ sticka, virka. Men gillar att måla och skapa på annat sätt.
  Dock har jag inte haft så mycket tid för sånt de senaste åren, på grund av mitt jobb.
  Punkt 4 är intressant, med åren blir stilen slarvig då man antecknar mycket. Att hålla skrivstilen och andra vackra bokstäver vid liv är viktigt 🙂

  1. Det gäller att verkligen känna att man har tid för det. Jag har lite samma problem med just tidsbrist på grund av jobb. Hoppas kunna frigöra mer tid allteftersom så att jag kan utforska de olika skapandesätten.

   På ett högst personligt plan kan jag tycka det är viktigt med en vacker handstil. Har kronisk värk och händerna är drabbade av den.

   Eftersom jag valt att skydda händerna från smärta har jag slarvat med att hålla i pennan. Den här onda cirkeln bidrar till att jag numera skriver som en kråka. Att öva skrivstil – ja, eller kalligrafi eller lettering – hade gjort mig gott.

   Säkert ett bra sätt att träna styrkan i händerna.

   När coronaläget är lugnare hoppas jag på att kunna gå konstkurser och lära mig teckna och måla. Så himla fint att du redan kan det. Jag tänker att det är ett givande intresse och en fantastisk talang.

Kommentarer är stängda.