Hercule Poirot nystar i mordet på Orientexpressen

Hercule Poirot är en av mina favoritkaraktärer och i Mordet på Orientexpressen tycker jag han briljerar med sina små grå. Eller egentligen är det ju författaren Agatha Christie som glänser i denna klassiska mordgåta, som kanske är den bästa pusseldeckare jag läst och sett hittills.

agatha christie mordet på orientexpressen

Mordet på Orientexpressen har filmatiserats flertalet gånger, häromsistens i Kenneth Branaghs regi 2017. Jag gillar filmen MEN i mina ögon finns det inget som slår ITV:s Poirot-serie med David Suchet i huvudrollen. Jag tror den finns på TV4 Play.

Själv har jag DVD-boxen hemma, det är en av de få boxar jag kommer klamra mig fast vid så länge jag lever, typ.

Vad handlar Mordet på Orientexpressen om?

Detektiven Hercule Poirot är med om många äventyr i världen, Mordet på Orientexpressen eller Murder on the Orient Express är ett av dem.

Efter att ha rest runt i Främre Orienten ska Poirot bege sig hem till Europa och givetvis vill han lyxa till det med en tågfärd mellan Istanbul och Calais.

Just den här avgången är Orientexpressen fullbelagd, men Poirot lyckas ändå få en sovplats tack vare inflytelserika kontakter.

Poirot och tretton andra resenärer reser i samma tågvagn. Tåget hinner knappt börja rulla innan dramat drar i gång.

mordet på orientexpressen bok recension
På bilden ser du bokomslaget till Agatha Christies Mordet på Orientexpressen. Boken gavs ut av Bookmark förlag 2014.

Mr Ratchett närmar sig Poirot nästan med en gång. Han har gjort sig en förmögenhet på tvivelaktiga sätt och inger ett högst osympatiskt intryck. Poirot tycker då rakt inte om honom, så när Ratchett ber om hans beskydd undan någon som vill honom väldigt, väldigt illa säger detektiven bestämt nej.

Tåget fastnar också i en snöstorm och resan får ett abrupt avbrott i ovädret. Strandsatta i snön händer det som inte får hända: Mr Ratchett mördas. Han hittas död med många, många knivhugg.

Vilken tur att Poirot är på plats och redo att nysta i händelsen!

Med hjälp av sin förståelse för det mänskliga beteendet lyckas Poirot röra om rejält i grytan medan han förhör sina medpassagerare.

För att hitta Mr Ratchetts mördare måste Poirot gräva i det förflutna och sakta uppenbarar sig den mörkaste av hemligheter. För länge sedan rövades en flicka bort och mördades brutalt. En hel familj slogs i spillror.

Vad tycker jag om Agatha Christies bok?

Som jag redan nämnt är jag förtjust i både Hercule Poirot och Mordet på Orientexpressen – vad är det med karaktären och boken som jag tycker så mycket om?

Jag har läst en del av Agatha Christies böcker och tycker hon är en mästare på att skriva fram psykologiska porträtt. Varje karaktär – även birollerna – känns unik och djup, även trots det faktum att berättelserna är ganska korta.

Samspelen mellan karaktärerna är också de dynamiska. När Poirot börjar skrapa på ytan pågår hur mycket som helst, hela känslogalleriet finns representerat. Och varken karaktärerna eller händelserna målas svart på vitt, tvärtom är Christies litterära värld full av nyanser.

Poirot, då? En otroligt väl sammanhållen karaktär i bok efter bok. Kanske är han rent av lite dryg i sin självmedvetna arrogans och ändå är han så älskvärd. Excentricitet ursäktar det mesta!

Enligt min mening fångar Mordet på Orientexpressen allt det som gör en Agatha Christie-bok så himla bra.

Sedan tycker jag tågmiljön är spännande. Är den inte lite klaustrofobisk med tanke på den begränsade ytan och snöstormen? Man kan liksom inte fly därifrån…

Jag har drömt om att få åka Orientexpressen ända sedan jag första gången tog del av den här berättelsen någon gång i tonåren. Har läst och sett den många gånger om just för att jag gillar den så. Bästa betyget, väl?

12 reaktioner på ”Hercule Poirot nystar i mordet på Orientexpressen

 1. Jag har sett lite på Proit på tv. Men ingen jag har fastnat för. Men ”Mordet på Orientexpressen” låter spännande 😊. Den filmen ska jag nog kolla upp.

  Å ingen bok av Agahta Christi har jag heller inte lyssnat på. Såg nu förresten att hon bara har en ljudbok på Storytel. Men värt att kanske lyssna på den 🙂.

  Ta hand om dig❣️🤗

 2. Agatha Christe gillar jag men tror inte att jag har läst om poirot eller så har jag inte bara förstått att det är honom hon skriver om. Däremot älskar jag morden i midsommar. Så bra serie 😍

  1. Å, jag tycker också om Morden i Midsomer! Kanske främst de äldre avsnitten. Gillar pusseldeckare över lag. Har du läst eller hört talas om cozy mystery-serien The Vampire Knitting Club? Den är alltså en fantasyserie om häxor, vampyrer och andra skuggvarelser. Hur bra och charmig som helst!

 3. Har aldrig läst något med Agata Christie, men sett lite på film. Har förstått att det är riktigt bra det hon gör.

  1. Ja, världen hon målar upp är fantastisk. Men det går ju lika bra att se filmerna och serierna, många är ganska trogna böckerna.

 4. Jag har inte läst boken men såg den senaste filmen på bio när den kom på bio 2017. Tycker den var väldigt bra och visste du att det var Johnny Depp som spelade Ratchett då. Det kommer en film som heter Döden på nilen i februari på bio. Har tänkt att se den på bio. Har inte sett serien men ska kolla om den finns på tv4play. Tack för tipset.

  1. Jag tycker också mycket om de nya Hercule Poirot-filmerna och riktigt längtar efter Döden på Nilen. Vem vet, då kanske vi skriver en filmrecension båda två? 😄

   Alltid lika roligt att se Johnny Depp. Men den som imponerar mest i ensamblen är nog ändå Kenneth Branagh i rollen som Poirot. Vilken festlig tolkning han gjort!

 5. Jag älskar Hercule Poirot – och flera av Agatha Cristies böcker och karaktärer. Hennes sätt att skriva och låta mysteriet tätna, ljusna, tätna igen för att sedan upplösas – allt i en lagom takt.

  1. Å, vad roligt! Ja, mycket av charmen ligger nog i tempot. Jag gillar hur hon låter karaktärerna växa över sidorna. Kan ha svårt för påskyndad gestaltning. Vilken av Poirot-berättelserna är din favorit? Jag gillar böckerna som utspelar sig helt eller delvis i Främre Orienten, för att använda en gammal benämning på platsen.

Kommentarer är stängda.